Kto z nas nie czeka na ten czas przez cały rok? Unoszący się po całym domu aromat białego barszczu, wyjątkowy zapach pieczonych bab, wspólne malowanie pisanek i dekorowanie koszyczka, a co najważniejsze cała rodzina przy jednym stole… Wielkanoc to z pewnością jeden z najpiękniejszych momentów w roku! Te rodzinne święta, pełne zwiastunów budzącej się do życia wiosny to dla nas także powrót do niezapomnianych świątecznych smaków. Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy na wielkanocnym stole, jednak czy wiemy, dlaczego tradycyjnie co roku pojawiają się na nim akurat te dania? Odkryjcie z marką WINIARY tajemnice wielkanocnej symboliki, kulinarne inspiracje, a także sekrety niepowtarzalnego smaku świątecznych dań.
Smak tradycji
Podczas wielkanocnego śniadania na naszych stołach co roku pojawia się tradycyjnie jedna z wielkanocnych zup. W centralnej i wschodniej Polsce podczas pierwszego świątecznego posiłku podaje się barszcz biały, w południowej i zachodniej części naszego kraju serwuje się natomiast żurek. Te tradycyjne zupy dawniej były symbolem Wielkiego Postu. W niektórych regionach Polski przed Świętami organizowano nawet „pogrzeb żuru” jako symboliczne rozstanie się z okresem powstrzymywania się od pokarmu. Obecnie wielkanocne zupy są jednymi z najważniejszych potraw na świątecznym stole, gdyż to właśnie je jadamy z poświęconymi wcześniej jajkami, chrzanem czy kiełbasą. Niepowtarzalny smak i wyjątkowy aromat tych tradycyjnych zup uzyskamy przygotowując je z Żurkiem i Barszczem białym Nasza Specjalność WINIARY. Polecamy także nowy - Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY, przygotowany na żytniej mące razowej. Propozycje od marki WINIARY zawierają składniki znane z naszych kuchni, m.in. mąkę z polskich zbóż, czosnek, cebulę i majeranek. Te tradycyjne zupy możemy wzbogacić ulubionymi składnikami. Jeśli w tym roku chcecie podać bliskim wielkanocną zupę w nieco innym wydaniu, możecie pokusić się o wzbogacenie klasycznego przepisu o ulubione dodatki, np. mleko kokosowe i imbir, filet rybny czy młode liście szpinaku.
Jajka, pisanki, wydmuszki…
Jajka to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych symboli Świąt Wielkanocnych. Przygotowujemy z nich pisanki, dodajemy je do tradycyjnych zup, dekorujemy nimi dom i najważniejsze - podajemy je na świąteczny stół w rozmaitych odsłonach. Z majonezem, faszerowane, w towarzystwie zimnych sosów, musów czy z rzeżuchą. Przy kulinarnych wariacjach z jajkami w roli głównej niezastąpiony będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od wielu lat pomaga polskim rodzinom w przyrządzaniu pysznych wielkanocnych potraw. Możemy wzbogacić nim smak nie tylko wielkanocnych jajek, ale także zimnych przystawek i wielkanocnych sałatek. To nieodłączny składnik świątecznych przepisów. Od lat gości na naszych stołach i nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Zainspiruj się jego smakiem i poszerzaj swoje kulinarne horyzonty!
Aromatyczne mięsa
Tradycyjnie na naszym wielkanocnym stole pojawiają się także pyszne, soczyste mięsa, które są symbolem kończącego się właśnie Wielkiego Postu. Niegdyś były one przez naszych dziadków i pradziadków uznawane za synonim dostatku, który ma rodzinie zapewniać zdrowie i płodność. Podczas Świąt Wielkanocnych serwujemy je pod rozmaitymi postaciami – pasztetów, kiełbas, pieczeni, czy jako główny element świątecznego obiadu. Do pieczonych i duszonych mięs warto dodać Kostkę mięsną WINIARY, która sprawi, że świąteczne mięsa staną się niezwykle aromatyczne. Smak zimnych pieczeni i pasztetów możemy wzbogacić Sosem chrzanowym WINIARY z dodatkiem tartego chrzanu. Będzie wyśmienicie smakował także w towarzystwie zimnych przekąsek, czy klasycznych jajek na twardo. Jego smak urozmaici nawet najprostszą potrawę.
Po inspiracje na pyszne dania z wykorzystaniem produktów marki WINIARY zapraszamy na www.winiary.pl.
Jakie produkty sprawią, że Twoje wielkanocne dania będą znikać ze stołu w mgnieniu oka?
- Majonez Dekoracyjny WINIARY – dzięki wyjątkowemu smakowi, doskonałej jakości oraz kremowej konsystencji od lat jest ulubionym majonezem Polaków. Doskonały do jajek, zimnych przystawek oraz wielkanocnych sałatek. Idealnie podkreśli i urozmaici smak wielkanocnych przekąsek.
- Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - Odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane ze swojej kuchni - mąkę pszenną z polskich zbóż, mleko i majeranek gwarantuje idealnie doprawiony smak i konsystencję świątecznej zupy.
- Żurek Nasza Specjalność WINIARY - niezastąpiony do uzyskania od podstaw odpowiedniego smaku zupy. Zawiera mąkę żytnią z polskich zbóż, majeranek oraz czosnek i cebulę - daje gwarancje udanego i pysznego wielkanocnego dania.
- Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – Przygotowany na żytniej mące razowej. Dzięki niemu uzyskasz doskonały smaku żurku.
- Kostka Mięsna WINIARY– doskonale nadaje się do pieczonych i duszonych mięs. Sprawdzi się także jako dodatek do zup, sosów czy gotowanych kasz. Podkreśla smak i aromat mięs oraz nadaje odpowiedniego koloru pieczeniowym sosom.
- Sos chrzanowy WINIARY - doskonale sprawdzi się jako dodatek do jaj, ryb, mięs, pasztetu czy dań z grilla. Jego smak wzbogaci nawet najprostszą potrawę.
- Sugerowana cena detaliczna produktów:
Majonez Dekoracyjny WINIARY (400 ml) - ok. 5,20 zł
Barszcz biały Nasza Specjalność WINIARY - ok. 1,90 zł
Żurek Nasza Specjalność WINIARY - ok. 1,90 zł
Żurek Razowy Jak u Mamy WINIARY – ok. 2,68 zł
Kostka Mięsna WINIARY – ok. 1,75 zł
Sos chrzanowy WINIARY – ok. 4,20 zł
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/wielkanoc-pelna-smaku